nedelja, 20. marec 2011

Naj otroku kupim hišnega ljubljenčka?

Ko razmlišljamo o nakupu hišnega ljubljenčka, moramo dobro premisliti, kaj s tem prinašamo v življenje svojega otroka in cele družine. Odgovornost je prva stvar na katero moramo pomisliti. Želje so v večini v domeni otrok, med tem, ko je odločitev za nakup v rokah odraslih. Najprej moramo pomisliti na to, da izberemo takšno žival, ki ji bomo lahko nudili primerne življenjske pogoje in ji omogočili dobro počutje.

    Hišni ljubljenčki so za otroka lahko zelo koristna izkušnja, hkrati pa lahko predstavljajo preveliko odgovornost, zato je dobro vedeti, kakšne vrste nege so sposobni otroci*:

    • Dve- ali triletniki so običajno navdušeni nad idejo, da bi pomagali pri negi. Lahko pomagajo pri krtačenju z mehko krtačo, pa tudi pri kopanju. Lahko sodelujejo pri izpiranju posodic iz hrčkove kletke ali  kletke podobne živali ali pri pripravljanju ustrezne podlage za kletko. To je obenem dobra podlaga, da se otrok začne učiti o nežni interakciji z ljubimci.
    • Štiri in pet let stari otroci lahko sodelujejo pri sprehajanju psa (če je pes močnejši od otroka, bodo povodec seveda držali starši). To je tudi primeren čas, da se otrok sooči s tveganjem, ki ga lahko prinese spuščanje psa s povodca. Uvidel bo tudi nevarnost, ki jo predstavlja puščanje stvari, ki jih želi ljubljenček poskusiti, dojel bo posledice malomarnosti, kot so odprta vrata (stanovanja, dvorišča, kletke), skozi katera lahko pobegneta pes ali mačka.
    • Otroci med šestim in osmim letom so popolnoma sposobni pomagati pri hranjenju ljubljenčka, lahko gredo z vami po nakupih hrane in jo pomagajo naložiti v ustrezne prostore. Dovolj so stari, da se jim lahko to dodeli kot redna obveznost, pri čemer ni odveč, da se jim na vidnem mestu označi, kdaj morajo dati živali hrano in čisto vodo.
    • Otroci med devetim in dvanajstim letom gredo lahko skupaj s starši v pasjo šolo ali pa skupaj z njimi preučijo priročnik o pravilni negi hrčka. V tem obdobju se lahko otrok uči tudi o manj prijetnih vidikih nege, kot je čiščenje posode s posipom za mačke, ali čiščenje dna ptičje kletke, pri tem pa jim je seveda treba pokazati, da morajo skrbeti za lastno higieno in ne ogrožati svojega zdravja.
    Otroci imajo do živali drugačen odnos, kot odrasli, za to jim odgovornosti ne gre povsem prepustiti. Otroka je potrebno naučiti, da žival ni igračka ampak živo bitje, za katerega je treba skrbeti. Zraven skrbi za preživetje, pa je pomembno tudi izpolnjenje življenjskega namena - posamezne pasme psov zahtevajo veliko nege, druge veliko aktivnosti. Potrebno je poznati hišnega ljubljenčka, njegove življenjske navade in zahteve. Starši pa se moramo o vseh teh podrobnostih prej pozanimati. V vsaki trgovini z hišnimi ljubljenčki imajo prodajalce in svetovalce, ki veliko vedo o določenih živalih. V določenih trgovinah imajo posebne letake, ki podrobno predstavljajo posamezno žival. Pripravite se za življenje z novim živim bitjem, preučite njegove potrebe in o tem podučite svoje otroke.

    Trgovine z malimi živlami:




    Vir:  * http://www.zurnal24.si/otrok/otroci-in-skrb-za-ljubljencka-159440/clanek

    Goran Poglajen


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...