nedelja, 27. november 2011

Praznovanje rojstnega dne

Otroški rojstni dan je velik praznik za vso družino. Otroci se ga veselijo in komaj čakajo na ta dan. Danes so popularna organizirana praznovanja z animacijo in podobno. Tako lahko otroci praznujejo v Bumbar parku, v Planetih Tuš, Bowling centrih... Starši pa se lahko odločijo in priredijo zabavo tudi doma. 
Velikokrat se takšna domača zabava izkaže kot zabava in druženje za starše, med tem, ko se otroci igrajo sami zase. Praznovanje rojstnega dne je lepa priložnost, da se družina poveže in pripravi dobro zabavo zase in za vse povabljene. Starši dobijo priložnost, da svojemu otroku pokažejo koliko jim pomeni, da so pripravljeni vložiti veliko truda v pripravo njegovega rojstnega dne.

Praznovanje rojstnega dne je seveda omejeno s prostorom. Če imate hišo z dvoriščem, potem ni problema, če pa živite v stanovanju, boste morali organizirati zabavo tako, da bo primerna stanovanju, ali najeti prostor nekje druge. Kadar je večje število otrok, potem je bolje, da imajo več prostora za gibanje, razne aktivnosti in igre. Ko ste določili prostor za zabavo se odločite za aktivnosti.

Starost otrok je pomembna, predvsem za aktivnosti, ki jih boste izvajali. Nikoli pa ni potrebno izključiti mlajših otrok, ki z veseljem spremljajo ostale pri igri in ostalih aktivnostih. Mlajše otroke lahko spremljajo starši in jim pomagajo. Skupina otrok je lahko raznolika in na to je potrebno pomisliti tudi pri pripravi.

Naj bo vaše praznovanje druženje vseh generacij, vklučite tudi odrasle, ki lahko izvedejo in pomagajo pri marsikateri igri.

Za dober otroški rojstni dan ne potrebujete animatorja, vse kar otroci potrebujejo imate tudi vi! Vašega otroka najbolje poznate in tako boste že v osnovi imeli veliko smernic, kaj je prav in kaj ne. Potrebna je le majhna mera poguma in dobra priprava.


Za otroke je dobra zabava tista, v kateri oni aktivno sodelujejo, rajajo, tekajo. Z veseljem bodo  sodelovali pri aktivnostih, ki pa morajo biti načrtovane in imeti neko zaokroženo celoto. Starši morajo razporediti aktivnosti tako, da bodo otroci videli, da so dobro pripravljene in se ob nijh ne bodo dolgočasili.

Zadnje čase so zanimive tematske zabave. Po mojem mnjenju je tematska zabava zelo dobra ideja, saj imate neko osnovo, s katero povežete vse aktivnosti tistega dne.

Kako se pripraviti?
Izberite si temo rojstnega dne in začnite z zbiranjem zamisli o poteku in materialih za pripravo. Vse kar potrebujete je na internetu ali v knjigah. Veliko iger lahko priredite posamezni temi, ali pa si kakšno kar izmislite.
Razmislite ali lahko otroci na vašo temo rišejo, slikajo, plešejo?
Katere igre lahko prilagodite vaši temi?
Katere igre ste se igrali vi kot otrok in kako bi jih lahko ta dan uporabili?
Katere aktivnosti iz življenja so povezane s to temo?
Katere materiale lahko naredite hitro in enostavno?
Kako se morate sami opremiti za vodenje aktivnosti?

Vse to se izgleda zapleteno, vendar se da urediti v enem večeru.

Z ženo sva se pogovarjala, kaj pripraviti za hčerkin rojstni dan. Ugotovila sva, da bi bili indijanci dobra tema. Čeprav na internetu ni dosti idej, sva kar hitro našla nekaj rešitev.

 

Dan smo začeli tako, da jih je pozdravila indijanka, ki jih je naučila indijanski pozdrav. Nato so otroci dobili inštrumente: bobne, tolkala, piščali in so skupaj klicali dež. Jaz sem za to priložnost pripravil posnetek grmenja in vrtno cev. Tako smo dobili čisto pravi dež in otroci so bili zelo presenečeni nad svojo sposobnostjo klicanja dežja. 
Ko so priklicali dež jih je obiskal indijanski poglavar, ki jim je razložil, da lahko otroci, ki lahko prikličejo dež postanejo indijanci. Povabil jih je v svoj tabor, ki je bil sestavljen iz šotora (tri rajce za fižolo in prti), ognjišča (ognjišče z lesenimi čoki), totema (risba na papirju) in tarče (narisane). Najprej jim je razdelil perjanice in sami so si določili indijanska imena. Za tem so bili povabljeni na čarobni indijanski napoj (čaj), kjer so se pogovorili o pomenu totema. 
Naslednja naloga je bila barvanje totema na sliki. Vsi indijanci so nato dobili sulice (palice, ki so kasnjeje služile, kot palice za peko hrenovk). Najprej so tekmovali v metu sulice, nato pa so ciljali narisane tarče. Po teh dveh igrah so se razdelili na indijance in kavbojce. Indijanci so morali uloviti kavbojce (starše) in ga pripeljati poglavarju. 
Po igrah smo se napotili k ognjišču, zakurili ogenj in spekli hrenovke. Po večerji smo se naučili še ples Ole majole. Zabava se je nadaljevala v hiši, kjer smo pojedli torto in se še malo poveselili in igrali.

Na hitro pripravljen rojstni dan je veliko otrokom in staršem polepšal njihovo popoldne.

Goran Poglajen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...