nedelja, 9. februar 2014

20 zanimivih dejstev o dojenčkih


Od trenutka, ko se je vaš otrok rodil je zmožen zanimivih stvari. Tukaj je naštetih nekaj zanimivih dejstev o dojenčkih.

1. Vaš dojenček je prišel na svet z odlično razvitim sluhom. Že deset minut po rojstvu lahko ugotovi od kod prihaja posamezen zvok.

2. Vaš otrok je rojen za smejanje. Znano je, da je nasmeh otroku prirejen, saj se smejijo tudi otroci, ki so slepi.

3. V trenutku rojstva dojenčkovo srce bije z 180 udarci na minuto, že v nekaj urah hitrost pade na 140 udarcev. V prvem letu starosti je 115 udarcev na minuto, povprečni pulz odraslega človeka pa je  med 70 in 80 udarcev na minuto.

4. Dojenčkov voh je dosti boljši kot vaš in ga bo uporabil, da vas spozna v prvih tednih življenja. Pri tem mu pomagate tako, da se izogibate močnim parfumom, deodorantom in pralnim praškom ter se zavedate, da so nekateri vonji za njega preintenzivni.

5. V devetih mesecih med spočetjem in rojstvom se dojenčkova teža poveča za 3000 milijonov krat. 


6. Če predvidevamo, da bi otrok rasel vso življenje tako kot v prvem letu starosti, bi v odrasli dobi dosegel višino Nelsonovega spomenika. (51.6 m).

7. Novorojenček najraje od vsega posluša človeški glas, zaradi tega med odraščanjem posnema glasove ljudi in ne okolice npr. zvonjenja telefona.

8. Vaš novorojenček ne bo zajokal vsaj tri tedne in včasih celo do petih ali šestih mesecev starosti. Solze vsebujejo stresne hormone in je jok le pomoč, da se pomirijo.

9. Vaš dojenček lahko začuti vaša občutja in počutje že v maternici. Znanstveniki so prosili nosečnice, da poslušajo različne tipe glasbe in merili premikanje dojenčkov v maternici. Večina dojenčkov je ob glasbi postala bolj aktivna, še posebej, če je mati poslušala glasbo, ki ji je bila všeč. Zanimivo je, da dojenčki niso slišali glasbe ampak so reagirali na materine čustvene odzive na glasbo.

10. Dotik je eden izmen najbolj razvitih čutil ob rojstvu otroka. Občutek dotika se pri dojenčki razvija od glave do nog, zato je najprej občutljiv pri ustih, to je tudi razlog da dojenčki vse najprej nesejo v usta.

11. Otroški jok je bil ustvarjen za to, da vas naredi pozorne. Znanstveniki so ugotovili, da so matere zmožne slišati jok njihovega otroka v množici drugih otrok že tri dni po rojstvu otroka.

12. V prvem letu se bodo dojenčkovi možgani razvili do polovice končne velikosti.

13. Dojenček ne zazna slanega do starosti 4 mesecev, ta zakasnitev je povezana z razvojem ledvic.

14. Novorojenčki bodo raje obrnili glavo v desno, kot v levo.

15. Notranje uho se pri dojenčku popolnoma razvije že pred rojstvom. Svojo končno velikost doseže v polovici nosečnosti.

 16. Dojenček ima okoli 10.000 brbončic, ki pa niso samo na jeziku ampak tudi v ustih.

17. Odrasli imajo 206 kosti, dojenček jih ima 300. Kosti se spajajo med odraščanjem in tako imamo v odrasli dobi manjše število kosti.

18. Novorojenček lula približno vsakih 20 minut, pri šestih mesecih pa vsako uro.


19. Vsake tri sekunde se na svetu rodi nov otrok.

20. Dojenček ob rojstvu nima pogačic, te se popolnoma razvijejo do 6 meseca starosti.

Vir:
http://www.bounty.com/baby/care/21-fascinating-facts-about-your-baby
http://facts.randomhistory.com/baby-facts.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...