sobota, 3. december 2011

Otrok je ljubezen v vidni obliki

Sposobnost, da deluješ v ljubezni in z njo, da si nenasilen, širokosrčen in da spoštuješ pravice in potrebe drugih, izhaja iz tega, da sta ti bila v otroštvu naklonjena širokosrčna in nežna ljubezen ter spoštovanje.

 Rita Nakashima Brock 

Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci, in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so. Ni jim treba dokazovati, da kot človeška bitja predstavljajo vrednoto, ni jim treba dokazovati, da potrebujejo našo naklonjenost. Naša ljubezen do njih ne more biti pogojna, predmet pogojenosti sta lahko le naša naklonjenost ali nenaklonjenost do njihovih navad. Naša ljubezen do njih mora biti takšna, da se lahko nanjo zanesejo in da jim je vedno na razpolago. Odrasli moramo biti pripravljeni prispevati vse, kar je potrebno, da zagotovimo vsem otrokom v naši skupnosti in drugje vse kar potrebujejo. 

Pomembno je, da se skupnost trudi za čim bolj idelane pogoje za razvoj otrok in staršev, pomembno je da zagotavlja vse kar otrok in starš potrebujeta: primero zdravstveno oskrbo, hrano, obleko in zatočišče, priložnosti za raziskovanje in razvoj ter vzgojo v varnem okolju. Pomembno je da so storitve vzgoje in izobraževanja za vse starše in otroke ugodne in dostopne, da je process izobraževanja in vzgoje kvaliteten. Pomembno je da nevladne organizacije in prostovoljci zagotavljajo dodatno podporo in številne aktivnosti, ki otrokom krajšajo čas na način, ki predstavlja kvalietno preživljanje njihovega prostega časa. 

Pomembno je da institucije ki skrbijo za socialno varstvo in družine opravljajo svojo funkcijo dobro, da so na razpolago ljudem in da jim dajejo pomoč ki jo potrebujejo ne zgolj formalne sistematične in nečloveške obravnave. Potrebno je da odkrivajo probleme, tam kjer so in poskušajo najbolje pomagati tistim, ki so pomoči potrebni. V tem hitrem materialistično naravnanem svetu drvimo v družbo brezosebnosti in formalnosti, potrebno je vrniti čut za sočloveka in spoštovanje vseh živih bitij. Posebne pozornosti morajo biti deležni brezmočni otroci, ki pristanejo v varnih hišah in domovih – zaslužijo si našo ljubezen in podporo ali vsaj dobro misel, če druga ne moremo storiti. Prav tako se spomnimo na otroke po svetu, ki živijo v slabših pogojih in nimajo podpore, ki so je deležni naši otroci. Tudi ti so del našega življenja na tem planetu in tudi tem moramo pomagati. 

Otroci so naše največje bogastvo, učijo nas brezpogojne ljubezni in nas vodijo skozi življenje.

TOM TELEFON – za otroke, mladostnike in starše 

TOM je telefon za otroke in mladostnike, ki deluje pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije že od leta 1990, ko je bil ustanovljen na pobudo Komisije za otrokove pravice. V obdobju dozorevanja mladi iščejo svoj položaj v družbi, ki od njih zahteva odraslost. Iskanje lastne identitete, pritisk sovrstnikov, pomanjkanje izkušenj in čustvena nedozorelost pa v mladostniku pogosto zbujajo negotovost in napetost ter porajajo nova vprašanja. V takšnih in podobnih primerih nudi Telefon za otroke in mladostnike čustveno oporo ter možnost zaupnega anonimnega pogovora z usposobljenim svetovalcem.

www.e-tom.si

Druge organizacije, ki nudijo pomoč: 


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...