ponedeljek, 3. junij 2013

Očetje in njihov vpliv na zdravje otrok

 
Prepoznaven sociolog dr. David Popenoe je eden od pionirjev raziskovanja očetovstva. Popenoe poudarja, da se kaže velik vpliv očeta skozi njegov odnos z materjo. Oče, ki ima dober odnos s svojo partnerko, se bolj posveča svojim otrokom in preživlja več časa z njimi ima psihično in čustveno bolj zdrave otroke. Prav tako pa oče s svojim odnosom vpliva tudi na mater, ki uživa sadove dobrega odnosa in je zaradi tega boljša mati. Kakovost odnosa vpliva na starševstvo in družino. Starši, ki imajo dober odnos so bolj odzivni, ljubeči in samozavesnti s svojimi otroki, imajo več kontrole nad problematičnimi malčki in so boljši zapuniki za najstnike, ki iščejo nasvet in čustveno podporo. Najpomembnejša prednost pozitivnega odnosa se kaže kot vzor otroku. Očetje, ki imajo lep odnos s svojo partnerko in znajo reševati konflikte odraslo in primerno, bodo vzgojili otroke, ki bodo razumeli, kako morajo ravnati z ženskami in bodo manj agresivni v odnosih. Punce s skrbnimi očeti se bodo naučile, kako morajo moški ravnati z njimi in se bodo manj zapletale v agresivne in nezdrave odnose. Raziskave so pokazale, da bodo možje, ki prikazujejo jezo, prezir in agresijo vzgojili otroke, ki so zaskrbljeni, sramežljivi in nesocialni.


Vpliv očetov na kognitivne sposobnosti in izobrazbo

Otroci, ki imajo ljubeče in skrbne očete imajo boljše rezultate v izobraževanju. Številne študije kažejo, da imajo otroci, katerih očetje se vključujejo v njihovo vzgojo višji intelegenčni kvocijent in boljšo jezikovno ter kognitivno  zasnovo. Malčki s skrbnimi očeti vstopijo v šolo bolj pripravljeni, kot otroci, katerih očetje se v vzgojo ne vključujejo toliko. Vpliv očeta se nadaljuje tudi v adolescenci in odrasli dobi. Veliko raziskav ugotavlja, da aktiven stil očetovstva vpliva na izboljšanje verbalnih sposobnosti, intelekta in izobraževanje otrok. Študija ameriškega urada za izobrazbo kaže, da imajo očetje, ki so skrbni in se vključujejo v vzgojo otroke, ki bodo v 43 procentih pogosteje dosegli najboljšo oceno in 33 procentov manjše možnosti, da bodo ponavljajli razred.

Vpliv očetov na psihično počutje in socialno vedenje

Že od rojstva so otroci skrbnih očetov bolj čustveno stabilni, se počutijo varne, raje raziskujejo svojo okolico in imajo boljšo komunikacijo ter socialno interakcijo s prijatelji. Ti otroci nimajo toliko težav v odnosih v svojem okolju, doma in v šoli. Dojenčki, ki imajo veliko očetovske pozornosti (očetje, ki hitro reagirajo na otrokov jok, in se z njimi pogosto igrajo) se počutijo bolj varne, kar pomeni, da lahko raziskujejo svojo okolico, ko je prisoten smo en starš in sprejmejo tolažbo enega od staršev, ko drugega ni v bližini. Kar nekaj študij potrjuje, da so ti otroci bolj družabni in priljubljeni pri svojih vrstnikih v času odraščanja.
Obstaja tudi študija, ki je pokazala, da so otroci, ki imajo dober odnos s svojim očetom manj izpostavljeni depresiji, slabemu vedenju, laganju in ogrožanju svoje okolice. Ista študija govori tudi o tem, da imajo fantje manj vedenjskih problemov v šoli, punce pa boljšo samopodobo in večjo samozavest. Kar nekaj raziskav kaže, da so otroci, ki živijo s svojimi očeti psihično in čustveno zdravi in se v veliki meri izogibajo drogam, nasilju in delikventnem obnašanju.

Očetje imajo močan in pozitiven vpliv na razvoj in zdravje otrok.

Vir: Child Welfare Information Gateway.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...