petek, 13. december 2013

Klobko preje


Rojenica, ki je živela vrh Mladega hriba, je hodila s srebrnim žehtarjem molst Groseljnove krave, ki so se ta pasle. Noben pastir se ji ni upal tega braniti, ker kdo ve...
Zato pa, ker ji pastirji niso rekli žal besede, je nekoč prinesla h Groseljnu preje in rekla:
- To najvam bo plačilo za vašo gostoljubnost: 
Vijte prejo in vijte, nikoli vam je ne bo zmanjkalo. A nikoli ne smete poreči: konec je potekel ali konec sem našel. Če porečete tako, bo preje koj konec. Rajši recite: nitka je potekla ali nitko sem našel.
Groseljnovi so storili, kot jim je svetovala rojenica, in obogateli so. Zmerom so jo vili in vili, a preje ni zmanjkalo.
Pastir, ki je zvečer prignal domol krave, je moral vsakokrat viti prejo do trde noči. Ker so pastirji ponavadi leni, se je nekega tudi temu večera stožilo in ves nejevoljen reče:
- Da bi bilo, vraga, že enkrat te preje konec!
In res, še tisti večer je prejo zvil.

Rojenice in sojenice se med ljudstvom mešajo z vilami, saj imajo nekatere vilinske lastnosti, po drugi strani pa naopovedujejo prihodnost oz. človekovo usodo. V hišo k novorojenemu otroku pridejo točno opolnoči in nihče jih ne more videti z izjemo beračev. Navadno so rojenice tri in kar dosodijo je dokončno. Navadno so ljudje ob rojstvu otroka na mizo položili pogačo, vino in hleb kruha. To so delali zato, ker so po legendi, ob rojstvu za mizo rojenice, in bolj poln stol kot najdejo, lepša bo otrokova usoda.
Po indoevropskem bajeslovju naj bi otroku ob zibelki prerokovale tri lepe žene:
  1. Kloto je v grški mitologiji najmlajša izmed treh moir oz. park. Njeno ime v grščini pomeni »predica«, kar označuje delo, ki ga opravlja. Saj pravijo da »nasnuje nit življenja«.
  2. Lahezis je druga od treh rojenic. Ona določi, kako dolgo življenje nas čaka. Ljudem namenja dolžino življenja in odloči, kdaj se življenje posameznika konča. Pravimo, da »prede nit življenja«.
  3. Atropa zadnja izmed treh moir. Ona pa je tista, ki izbere način smrti. Pravimo, da »prereže nit življenja«.
Od tod je njihov značilen atribut preja (preslica, kolovrat, nit ...). Napoved rojenic je neizpodbitna, prepreči pa jo lahko le nasvet nekoga, ki je posvečen v kozmične skrivnosti npr. vedeževalec ali puščavnik.
So bitja, ki imajo dvojen odnos do človeka. Želijo mu dobro ali pa so nosilke njegove usode, ki je zapisana smrti. (wikipedija)

Vir slike: www.akropola.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...