sobota, 6. julij 2013

Otroci in njihovi hišni ljubljenčki




Raziskava, ki je vključila več kot 1000 otrok je pokazala, da je vez med otrokom in njegovim ljubljenčkom pomemben del odraščanja v različnih socialnih in kulturnih okoljih. V raziskavi so upoštevali več hišnih ljubljenčkov kot so psi, mačke, zajci, hrčki, konji in ribe. Rezultati kažejo, da je najbolj priljubljen hišni ljubljenček pes, sledijo mu mačke. Raziskava ugotavlja, da 80% od 1000 otrok sprejema svojega ljubljenčka kot člana družine, polovica ga tretira kot prijatelja, tretjina otrok pa verjame, da hišni ljubljenčki razumejo njihova čustva in občutke.

V raziskavi so se ukvarjali tudi z vplivom ljubljenčkov na edince in ugotovili, da je ta navezanost najmočnejša. Močnejšo navezanost so opazili tudi pri mlajših bratcih in sestrcah.  Dr. Carri Westgarth, iz univerze v Liverpoolu pravi, da imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki boljši občutek odgovornosti in so bolj telesno aktivni. Hišni ljubljenčki imajo velik vpliv na socializacijo in čustveno zdravje odraščajočih otrok. Dr. Sandra McCune, sodelavka pri WALTHAM pravi, da igrajo hišni ljubljenčki odločilno vlogo v razvoju otroka, omogočijo mu hitrejšo socializacijo, močnejši občutek za  skrb in nego drugih.  Hišni ljubljenčki niso dobri samo za telesno aktivnost in občutek odgovornost, ampak tudi za razumevanje odnosov.

Zanimiva je tudi raziskava revije Pediatrics, ki pravi, da prisotnost hišnih ljubljenčkov (predvsem psa in muce) v hiši zamnjšuje možnost razvoja alergij in astme pri otrocih. Raziskava ugotavlja, da imajo dojenčki, ki odraščajo v domu, kjer je hišni ljubljenček 44% manj možnosti, da  dobijo vnetje ušesa in 29% manj možnosti, da so zdravljeni  z antibiotokom. Otroci, ki imajo pse so v 31% bolj zdravi v prvem letu življenja, tisti, ki imajo mačke pa 6%. Dr. Danielle Fisher pravi, da je vse več dokazov, da lahko izpostavljenost živalim v zgodnjem otrokovem obdobju utrdi imunski sistem. Raziskave kažejo, da pomagajo pomiriti hiperaktivne in agresivne otroke. 

Vez med otrokom in živaljo pa ima tudi druge pozitivne učinke v kasnejšem življenju: znižuje stres, znižuje krvni tlak, znižuje prag bolečine, znižuje holesterol, izboljšuje razpoloženje, pomaga pri socializaciji, preprečuje srčno kap, ščiti pred alergijami, izboljšuje imunski sistem in  pomaga pri razvoju ter zdravju otrok.

Hišni ljubljenčki otroke učijo odgovornosti in sočutja. Za razliko od staršev niso kritični in ne dajejo navodil ter ukazov. Zmeraj so ljubeči, njihova prisotnost pa otroku predstavlja tudi dodaten občutek varnosti.

BMC Veterinary Research

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...