nedelja, 7. julij 2013

Sožitje v družini



 

Družina daje našim otrokom prvo izkušnjo življenja in dela v skupnosti. Celo znotraj nje razlik ne manjka. Kar  je komur všeč, drugega morebiti vznemirja. Za razvoj medsebojnega spoštovanja, sprejemanja in spoštovanja medsebojnih razlik je potrebnega veliko časa in potrpežljivosti. Toda s sprejemanjem naših razlik in učenjem, kako delati skupaj kot skupina, lahko odkrijemo veliko prijetnega, kar ponuja bivanje v družini.

Da bi bili dobri starši, potrebujemo neznansko veliko potrpežljivosti. Za otroke je čisto naravno, da nenehno izzivajo svoje starše. Ti si morajo prozadevati za potrpežljivost, ob tem, da nenehno doživljajo izzive, so preobremenjeni z odgovornostmi in pogosto utrujeni. Ne pravimo brez razloga, da je starševstvo najtežji poklic!
Je pa eden tistih, ki nam največ vrača. Kadar uvidimo, da v našem življenju ni nič pomembnejšega kakor to, da imamo radi svoje otroke in jim pomagamo odraščati v srečne, mirne, prijazne in odgovorne odrasle ljudi, je malce lažje. Še vedno kdaj izgubimo potrpežljivost, a si jo lahko znova pridobimo. Kdaj pa kdaj se svojim otrokom večkrat v enem dnevu opravičimo, ker smo z njimi nepotrpežljivi. Na srečo so resnično pripravljeni odpuščati. Mogoče niso zelo potrpežljivi, kadar si morajo zavezati čevlje ali čakati, da pridejo na vrsto, toda količina strpnosti, ki jo imajo od staršev, katerih srce je na pravem mestu in se trudijo po svojih najboljših močeh, je presenetljiva. Želimo si, da bi naši otroci postali sposobni mirno sprejemati vsakršne tegobe, na katere bodo naleteli v življenju, in se uspešno soočati z njimi.

Če v sebi najdemo in ohranjamo vedrost, ki jo potrebujemo, da bi bili z njimi potrpežljivi, lahko ustvarimo dom, v katerem so dnevna življenjska prizadevanja mogoče še obvladljiv izziv. Dom, v katerem nam strpnost do drugih omogoča, da se celo sredi vsakodnevne naglice lahko veselimo drug drugega zaradi majhnih, a pomembnih stvari, bo dal našim otrokom vzor, ki si ga bodo prizadevali doseči, ter moč, ki jo bodo morali črpati vse svoje življenje.

Dorothy L. Nolte, Rachel Harris,
Otroci so podoba svojih staršev

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...